Historie

Koning Willem I was de eerste Koning der Nederlanden

Prins van Oranje-Nassau van 1772 – 1843

Op 30 november 1813 keerde  Willem de Eerste na Jaren van ballingschap terug op Nederlandse bodem; Z.M. kwam aan per schip op Scheveningen strand. Op 1 december werd Z.M. uitgeroepen tot vorst der Nederlanden. De vorst resideerde zowel in den Haag als in Brussel en beschikte over diverse paleizen zoals de stadspaleizen Noordeinde in den Haag en Brussel en het buitenverblijf paleis Soestdijk.

Koning Willem Frederik de Eerste werd in 1813 ingehuldigd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam als Koning der Nederlanden en België en hiermede kwam de Nederlandse monarchie tot stand in Europa; Na 1840 werd koning Willem de Eerste graaf van Nassau en Fürst van Oranje Nassau – Filda.

Koning Willem de Eerste deed troonafstand in 1840. Na de Abdicatie werd zijn zoon Willem de Tweede Koning der Nederlanden. Willem de Eerste overleed in 1843.

Drager van de:
Militaire Willems Orde
Orde van de Nederlandse Leeuw

Willem de Tweede van 1782 – 1849 geboren te ꞌs – Gravenhage als Willem Frederik George Lodewijk.

Willem de Tweede werd op 7 oktober 1840 ingehuldigd als de tweede Koning van het Koninkrijk der Nederlanden.
De Koning trad in het huwelijk op 21 februari 1816 met Tsarina Anna Paulowna Grootvorstin van Rusland en zuster van Tsaar Alexander; Koning Willem de Tweede en Tsarina Anna kregen vier dochters en een zoon. Koning Willem de Tweede was schoonzoon van Tsaar Paul de Eerste van Rusland en zwager van Tsaar Nicolaas de Eerste.

De Koning was de Grootvader van Koningin Wilhelmina der Nederlanden en had een broer en een zuster.

Na Koning Willem de Tweede volgde zijn zoon; van 1849 – 1890 was Koning Willem de Derde Koning der Nederlanden. Op 12 mei 1849 werd Koning Willem de Derde ingehuldigd.
Later op 7 januari 1879 trouwde Koning Willem de Derde met prinses Emma Wilhelmina Therese. Zij kregen samen een dochter prinses Wilhelmina.

Na de Koningen volgden 4 Koninginnen:

  • Koningin Emma
  • Koningin Wilhelmina
  • Koningin Juliana
  • Koningin Beatrix

Na 200 jaar op dertig april 2013 kregen wij weer een nieuwe Koning.

Willem Alexander Claus Ferdinand prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg Koning der Nederlanden werd ingehuldigd op 30 april 2013 in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Koning Willem Alexander werd geboren op 27 april 1967 te Utrecht als de zoon van Beatrix der Nederlanden en Claus van Amsberg, broer van Friso van Oranje-Nassau en Constantijn der Nederlanden.

De Koning trad in het huwelijk in 2002 met Maxima Zorreguietta en samen kregen zij 3 dochters; kroon prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariana der Nederlanden.

Koning Willem Alexander en zijn familie resideren in den Haag en Wassenaar.