Motivatie van het ontstaan van het Haagsch Koningsbal

Het Haagsch Koningsbal is een “Burger Initiatief” ontstaan in 2013, geïnspireerd door de volksfeesten die gehouden werden destijds ter ere van de verjaardag van Z.M. Het volk maakte muziek, danste de Polka en de Pavane, zongen en vierden de verjaardag van de Koning. De Koningen vonden het bijzonder leuk en hebben dat later overgenomen van het volk.

 

Al sinds de inhuldiging van onze Kroonprins ontstond het idee een Koningsbal te creëren zoals het werd gevierd in de eerste helft van de 19e eeuw op het Lange Voorhout;  men danste toen op de pavane, de menuet, de polka en genoot van een souper. De bals werden voornamelijk georganiseerd door de Koningen Willem de Eerste, Willem de Tweede, Willem de Derde gaf de voorkeur aan het bal masqué.

Het bal was toegankelijk voor mensen van het hof, de Adel, militaire officieren, politici maar ook genodigde burgers van het Lange Voorhout. Het idee is dan ook het bal jaarlijks te doen terugkeren ter ere van ZM.

Tijdens deze eerste editie zult u een mooi programma beleven. Een bekend dansorkest zal in de Kurzaal voor u optreden. Een selecte groep dansers zullen een hofdans uitvoeren, die destijds werd gedanst. Vanaf 01:00 uur zal een DJ disco en house muziek ten gehore brengen tot in de kleine uurtjes.

Het verheugt ons bijzonder dit prestigieuze evenement voor u te mogen presenteren.